ZIP, dosya ve veri kaybı yaşamadan klasörleri, dosyaları sıkıştırmada kullanılan bir algoritmadır. ZIP ile sıkıştırılan dosyalar ve klasörler “.zip” dosya uzantısına sahip olur.
Arkadaşınıza, yakınıza ya da herhangi birisine e-posta yoluyla bir klasör ya da birden fazla dosyayı aynı anda göndermek istediğinizi varsayalım. Elbette e-posta servis sağlayıcınız (Gmail, ProtonMail, Outlook...) bir klasörü doğrudan göndermenize izin vermeyecektir. Klasörünüzdeki dosyaları tek tek göndermeyi düşünebilirsiniz ama eğer klasörünüzde başka bir klasör daha var ise dosya düzenlerini nasıl olduğu gibi tutabilirsiniz ya da yüzlerce dosyayı e-posta yolu ile alan kişinin gözünden olaya baktığımızda ise tek tek indirilmesi gereken bir sürü dosyanın varlığı ne kadar yorucu olurdu değil mi? İşte bu noktada ZIP dosya sıkıştırma algoritması devreye girer ve klasörlerinizi tek bir dosya formatına (ZIP) dönüştürebilirsiniz. Eğer göndermek istediğiniz ya da hafızadaki yerini azaltmak istediğiniz dosyalar ya da klasörler var ise ZIP algoritmasının sıkıştırma düzeylerinden kendinize en uygun olanını seçerek yerden tasarruf edebilirsiniz.
“notlarim.txt” adında bir yazı dosyanız olduğunu ve bu dosyanın “172 megabyte” boyutunun olduğunu varsayalım. Bu dosyaya ZIP işlemi uygulamak için “zip” adındaki bir yazılımı kullanacağız.
“Zip” yazılımının nasıl kullanılacağına göz attığımızda “-1” seçeneğinin daha az sıkıştırma yapacağını fakat ZIP işleminin daha hızlı gerçekleşeceğini görüyoruz. Eğer bu durumun tam tersini yani daha fazla sıkıştırmayı ve daha yavaş sürmesini istiyorsak “-9” ihtiyacımız olan seçenektir. Tabii 1-9 aralığında bir değer de seçebilirsiniz. Biz burada en uç noktalardan bahsedeceğiz.
Öncelikle ZIP algoritmasının sıkıştırma derecesini “-1” ile olarak ayarlıyoruz, tabii ki kendi isteğinize göre bu değişebilir. Ardından ZIP işlemi sonucunda oluşacak dosyanın adını yazıyoruz. En son olarak ise sıkıştırmak istediğimiz dosyanın adını ekliyoruz. Bu komutu çalıştırarak ZIP işlemini gerçekleştiriyoruz.
Oluşan ZIP dosyasına baktığımızda “172 megabyte” olan boyutun “768 kilobyte”a kadar düştüğünü görüyoruz. Bu kadar azalma her dosya için geçerli olmayabilir. Bazen yeteri kadar sıkıştırma yapılması mümkün olmuyor. Gelin şimdi de sıkıştırma derecesini “-9” yaparak deneyelim.
“-1” sıkıştırma düzeyi ile “768 kilobyte”a inen dosya boyutunun “-9” sıkıştırma düzeyi kullanıldığında ise “171 kilobyte”a kadar indiğini görüyoruz.
Pekii bu işlemin aynısını klasörler için nasıl yapabiliriz?
notlarim” adında bir klasörümüz var ve boyutu “965 megabyte” gelin beraber bu klasörü sıkıştıralım ve ZIP dosya formatına dönüştürelim.
Normal bir dosyaya ZIP işlemi yaparken kullandığımız parametrelere ek olarak “-r” kullanıyoruz ki klasörümüzün içerisindeki dosyalar ve klasörler de ZIP işlemine tabi tutulsun. Komutu çalıştırıyoruz ve “notlarim” klasörünün boyutunun “965 megabyte”tan “959 kilobyte”a kadar düştüğünü görüyoruz. Tabii ki daha önce de bahsettiğim gibi bu kadarlık bir azalış her zaman gerçekleşmeyebilir.